Neboder Q22 odnosno staklene inovacije

U srpnju 2016.g. u glavnom gradu Poljske je završena izgradnja još jednog poslovnog nebodera. Q22 je vitki objekt sa staklenim fasadama u kojima su ugrađena slojevita stakla PRESS GLASS. Ukupno za realizaciju ovog projekta je iskorišteno više od 25 tisuća m² slojevitog stakla naše proizvodnje. Fasada je stvorena uz primjenu inovativne tehnologije a na krovu su instalirani moderni fotonaponski sustavi.

Neboder je lociran u središnjem dijelu Warszawe, na mjestu, gdje je prethodno bio Hotel Fryderyk Chopin koji je zatvoren 2011.g. a zatim srušen i uklonjen. Što je zanimljivo, svi materijali su bili reciklirani. Izgradnja novog objekta je počela u lipnju 2013.g.

Za projekt nebodera je bila odgovorna poljska arhitektonska radionica Kuryłowicz & Associates. Izabran koncept povezuje elemente karakteristične kako za konstruktivizam, tako i neomodernizam. Q22 ističe se uskom vitkom konstrukcijom sa staklenom fasadom koja je stvorena uz primjenu inovativnih tehnologija.

Karakter nebodera može se pročitati i u samom nazivu Q22 koji se nadovezuje na kakvoću („Quality”) i na kristal kvarca („Quartz”). Objekt ima visoku razinu energetske učinkovitosti za što je u velikoj mjeri zaslužno primijenjeno ostakljenje i fotonaponski paneli. Pored ostalog, dokaz toga je i dodijeljen certifikat BREEAM Interim Excellent.

Izgradnja je trajala tri godine a glavni investitor je bila tvrtka ECHO INVESTMENT. Na kraju, kao finalni proizvod je nastao neboder visok 195m, ukupne površine nešto više iznad 91 tisuću m². Pretežna većina površine je predviđena kao poslovni prostor. Objekt je opremljen podzemnim parkiralištem s 5 razina i 320 parkirnih mjesta. Neboder je konačno otvoren u srpnju 2016.g.

Staklena fasada s inovativnom tehnologijom

Glavni element realizacije je bila staklena fasada objekta. Glavni izvoditelj fasade je postala tvrtka DEFOR koja je usko surađivala s nama kod realizacije cijelog projekta.

Prvo je bila planirana fasada u segmentima s vidljivim na vanjskoj strani aluminijskim lajsnama i odvojenim stropom. Međutim, investitoru je stalo da se postigne vizualni efekt zahvaljujući kojem bi zgrada izgledala kao kristal kvarca.

Prihvati smo ovaj izazov i u suradnji s arhitektima ponudili smo rješenje koje do sada još nigdje na svijetu nije bilo primijenjeno – fasadu od segmenata u strukturnom trostrukom sustavu staklenih ploha na punu visinu kata, bez vizualnog odvajanja stropa. Ovakav koncept je zahtijevao usku suradnju s Institutom za graditeljsku tehniku i dobavljačima, naročito sa staklarama i prerađivačima stakla” – kaže Piotr Węglewski, komercijalni direktor tvrtke DEFOR.

Za ovaj projekt koristilo se trostruko slojevito staklo čiji koeficijent iznosi 0,5 W/m²K, a najveće dimenzije su 4740 x 2540 mm. Primijenjeno slojevito staklo je presvučeno slojevima za selektivno propuštanje sunčevog zračenja tipa 70/41 i slojevima za toplinsku izolaciju tipa Thermofloat koji su se nanosili na bazno staklo smanjenog sadržaja željeza, a zatim staklo je bilo ojačano u procesu kaljenja i laminiranja.

Za potrebe ovog projekta dostavili smo razne vrste slojevitog stakla koje su se razlikovale po pitanju konstrukcije, dimenzija, težine, detalja izrade, kao i posebnih zahtjeva kvalitete. Jedan od takvih zahtjeva je bilo npr. kaljeno staklo striktno određene lokalne konveksnosti.

Kako ocjenjuje Piotr Węglewski, veliki izazov kod realizacije projekta je bilo također usklađivanje mogućnosti proizvodnje i dostava od dobavljača. Na primjer, predviđena dnevna opskrba staklom je iznosila 200 m² paketa koji su se sastojali od 4 kaljena staklena lista s atestom HST, a najveći od paketa su bili teški više od jedne tone. Ipak montaža je trajala ukupno samo 9 mjeseci.

Efekt koji smo uspjeli postići u neboderu Q22 u potpunosti odgovara zahtjevima investitora u pogledu tehničkih parametara i vizualnog izgleda. Treba istaknuti da realizacija takvog poduhvata zahtjeva suradnju s pouzdanim i vjerodostojnim partnerima, stoga smo jako zadovoljni da je DEFOR mogao realizirati ovaj projekt upravo s PRESS GLASS-om” – dodao komercijalni direktor DEFOR-a.

Ukupno za staklenu fasadu nebodera Q22 iskoristilo se cca 25 tisuća m² slojevitog stakla.

infografikaHR-01

Fotonaponski moduli na veliko

Na krovu Q22 su postavljeni posebni moduli koji su bili pripremljeni od strane tvrtke MAYBATT u tehnologiji Building Integrated Photovoltaics (BIPV). Prema konceptu po kojem je primijenjeno ovo rješenje, tradicionalni elementi objekta – u ovom slučaju dijelovi krova – su integrirani sa solarnim panelima fotonaponskog sustava.

Za potrebe ovog projekta smo dostavili stakla različitih dimenzija debljine 70 mm. Koristila su se trostruka slojevita stakla koja sadrže laminarani sloj s fotonaponskim elementima PV, napravljena od kaljenog stakla ispitanog HST metodom.

Vrijedi napomenuti da je Q22 prvi tako veliki poslovni neboder u Poljskoj u kojem su se na veliko koristila fotonaponska stakla.

Kosa konstrukcija krova ima aluminijski kostur i stubno blokadni sustav postavljanja. Kako naglašava Bartłomiej Zysiński, Predsjednik Uprave tvrtke MAYBATT, na vanjskoj strani staklene konstrukcije krova su postavljeni dvoslojni fotonaponski moduli tipa „light through”. MAYBATT je ugradio module na dostavljenim jednostrukim kaljenim staklima koja su se nakon toga vratila nama na postupak laminiranja i spajanja u slojevito troslojno staklo s fotonaponskim modulima.

Fotonaponski moduli su projektirani u skladu s arhitektonskim projektom fasade – u 45 raznih vrsta i na bazi monokristalnih solarnih ćelija. Svaki fotonaponski modul PV sastoji se od kaljenog stakla postavljenog u gornjem i donjem dijelu, aizmeđu njih se nalazi folija PVB i solarne ćelije PV zajedno s unutarnjim spajanjem i priključnim kutijama” – objašnjava Bartłomiej Zysiński.

Predsjednik Uprave MAYBATT isto ukazuje na to da fotonaponski sustav (od ukupno 303 modula) koji je sastavni dio krova Q22ima i nekoliko drugih funkcija. Jedna od njih je termoizolacija koju osiguravaju dva međuprostora popunjena argonom i dva posebna sloja koja u staklima s kosim položajem omogućuju postizanje koeficijenta prolaska topline na razini 0,6 W/m²K. Pored toga, navedena krovna stakla istovremeno štite i od sunčeva zračenja, zahvaljujući primjeni – istog što i kod fasadnog stakla – sloja selektivnog propuštanja sunčeve energije tipa 70/41 koji propušta do 70% sunčevog zračenja uz ograničenje do 41% prolaska toplinske energije. Naknadno, sustav omogućuje proizvodnju električne energije koja se koristi za grijanje krova.

U konačnici, cijeli projekt po svom konceptu je neponovljiv, pošto moduli MAYBATT omogućuju rabljenje fotonaponskog sustava – prekofotonaponskih elemenata PV u vanjskom laminiaranom sloju – kao izvora topline. Takvo rješenje omogućuje grijanje krova, a time i uklanjanje snijega s krova u slučaju većih snježnih oborina.

Za fotonaponski sustav koji je postavljen na krovu Q22 ukupno se iskoristilo cca 800 m² stakla.

Više slika objekta možete pogledati ovdje ili na našem profilu društvene mreže Pinterest.

q22-gallery